welkom op somnarium.nl
   Home News Web Links
May 10 2021 08:45:19   
Gebruikers online
Gasten online: 1
Geen leden online

Aangemelde Leden: 2
Nieuwste lid: Frank Savelkoul
Thoughts

Somnarium - "een vat vol met dromen". De naam dekt de lading?

Jean-Marc: "Inderdaad, de naam dekt de lading. Het is een samenvoeging van somnium, wat droom betekent, en het achtervoegsel -arium, wat een verzameling weergeeft. De diepere achtergrond is dat we barstensvol ideeën zitten over hoe ons nieuwe repertoire in te vullen. Complex en niet altijd logisch, net als onze dromen." "Daarnaast vervult Somnarium de droom, onze eigen muziek te maken," valt Frank hem bij, "iets wat in onze vorige band niet tot zijn recht zou zijn gekomen. En natuurlijk hebben we dromen over de toekomst van deze band!"

Frank en Jean-Marc zijn beide afkomstig uit Freak Out!, een rockband uit Eindhoven. Hierin hadden zij de rol van respectievelijk zanger/gitarist en gitarist/toetsenist. In mei 2005 ontstond de breuk met de andere twee muzikanten. Na een bezinningsperiode besloten Frank en Jean-Marc de handen ineen te slaan.

Frank vertelt: "Vier jaren speelden we in ongewijzigde bezetting; een leuke periode, maar we vonden de tijd rijp voor iets nieuws. De muziek die we nu willen maken met Somnarium, zal een stuk progressiever en symfonischer zijn, dan die we met Freak Out! ooit zouden kunnen maken.? Jean-Marc: "Na ons vertrek is Freak Out! ook een andere weg ingeslagen. Het was achteraf gezien, voor iedereen het beste."

OK, de stap klinkt aannemelijk. Hoe denken jullien nu invulling te gaan geven aan jullie ambitie?

"We hebben een viertal nummers gemaakt.", begint Frank. "Daar is een hele tijd overheen gegaan". "En dat is nog zacht uitgedrukt...", vult Jean-Marc lachend aan. "Inderdaad," grijnst Frank, "maar goed, het zijn dan ook geen recht-toe-recht-aan nummers. Daarbij hebben we alle partijen moeten opzetten, dus ook die we normaal niet spelen. Nou is Cubase wel geduldig, maar de drums waren bijvoorbeeld een hele kluif." Jean-Marc: "De nummers zijn te vinden onder het kopje "Sounds". Muzikanten die interesse hebben om zich bij ons aan te sluiten, kunnen zo horen, wat wij van plan zijn om te gaan spelen binnen Somnarium." Frank waarschuwt: "Het is echter niet zo dat wij de partijen bepalen! We zoeken mensen die de stukken kunnen spelen, maar er zeker ook een eigen inbreng aan kunnen toevoegen." "Heel graag zelfs," voegt Jean-Marc toe, "creativiteit is belangrijk binnen deze band, en vooral binnen de eigen discipline. Om een vooorbeeld te noemen: er is veel meer te halen uit de drumpartijen. We zijn immers geen van beide drummer. Een drummer die ons komt versterken, zal op zijn eigen manier de partij met fills versieren, of net daar een floor-tom toevoegen, waar wij een snare in gedachten hadden, of überhaupt helemaal de accenten omgooien, zodat het net iets progressiever loopt. Kort gezegd: we hebben met de voorgestelde nummers alleen een stijl proberen aan te geven. Dat is duidelijker voor iedereen, dan helemaal vanuit niets een band op te zetten."

Als ik het goed begrijp, zoeken jullie een paar handige muzikanten, technisch en creatief. Zijn er nog meer eisen? En hoe zal de complete bezetting eruit gaan zien?

Frank: "Op de eerste plaats hoort men affiniteit te hebben met het progressieve en symfonische genre. Naast de genoemde creativiteit en de beheersing van het instrument, zijn enthousiasme en inzet van groot belang. Somnarium is immers een band in de dop. Die zal gedragen moeten worden. Maar dat is ook gelijk het positieve ervan: een schone lei zorgt voor een frisse vrijheid!" "Voor wat betreft de line-up", gaat Jean-Marc verder, "zijn we in ieder geval op zoek naar een bassist en een drummer. Zelf zal ik toetsen gaan spelen, en Frank neemt de zangpartijen op zich. Allebei spelen we daarnaast gitaar. We willen echter bewust kiezen voor één discipline. Als ik naar mezelf kijk: ik wil niet meer continu switchen tussen gitaar en toetsen." "Datzelfde geldt ook voor mij," vult Frank aan. "ik moest toch altijd mijn aandacht verdelen, waneer ik tijdens de zang, slaggitaar speelde. We willen nu de kwaliteit verhogen, onder andere door die keuze te maken. Maar het is niet alleen een onverdeelde aandacht op het podium, je kunt je ook in je ontwikkeling richten op ??n discipline." Jean-Marc: "Ik speel zowel toetsen als gitaar. Ik denk echter dat we gemakkelijker een gitarist vinden, die vingervlugger is dan mij, dan dat we een toetsenist vinden. Kortom, we zoeken naast een drummer en een bassist, nog een gitarist."

Tot slot een laatste vraag: Ik begrjip dat jullie niet willen lijken op een bestaande band. Maar zijn er bands die jullie inspireren? Laten we eerlijk zijn: op de één of andere manier is er toch altijd iets terug te horen in de gecomponeerde muziek.

Frank vertelt: "Tja, we gaan natuurlijk niet kopieëren, maar het is waar dat er hier en daar onbewust wat links te vinden zijn. Allebei zijn we groot fan van Dream Theater. Het niveau halen we niet, maar het zal van invloed zijn. Waar luisteren we verder naar: Stratovarius, Spock's Beard en persoonlijk hou ik nog van wat zwaarder werk, zoals Symphony X, of heel iets anders: Tool, of Muse. En een klassiek CD-tje wil ook wel eens lukken. Mijn smaak is heel divers. Daar willen we ook naar op zoek binnen Somnarium: de grenzen aftasten en verschillende stijlen mixen. Maar Jean-Marc, je moet het lijstje maar even aanvullen." "Ik denk dat je de oude generatie niet moet vergeten.", antwoordt Jean-Marc, "ik noem bijvoorbeeld Rush, Yes, of Pink Floyd. Of vooral voor mij persoonlijk een topper: Queen. Verder bands van alle tijden: Iron Maiden en Metallica. Maar als je wilt weten of het allemaal terug te horen is, kun je het beste even klikken op Sounds."

Login
Gebruikernaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?